Welkom op de website van het Flessenscheepjes Museum

oktober 1, 2010 by
Filed under: Mededelingen
Vitrines in het Westfries Gasthuis in Hoorn
Begin juli zijn weer de twee vitrines gevuld met flessenscheepjes uit de museumcollectie. De hoge vitrine staat in de ingang van het ziekenhuis (naast de apotheek), de kleine vitrine op de kinderafdeling. Het geheel is te zien tot 31 augustus 2017.
25-jarig jubileim.
Op 15 mei 2017 bestaat het museum 25 jaar!. Dat wordt voor genodigden gevierd op 13 mei 2017. Voor het publiek wordt er op 4, 5 en 6 augustus 2017 een feestelijk jubileumweekend gehouden. In samenwerking met het Zuiderzeemuseum kunnen bezoekers van het Zuiderzeemuseum via een boottochtje door de Oosterhaven naar het Flessenscheepjes Museum varen, onder de sluis in het museum door en aanlanden op de Zuiderhavendijk.  Er zijn bijzondere acties voor kinderen en volwassenen. Wordt vervolgd …….

Op 14 juni 2013 werd het Flessenscheepjes Museum vereerd met belangstelling van het Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Mede dankzij Burgemeester Jan Baas, die het paar in het voorbij lopen attent maakte op het flessenscheepje ‘De Groene Draeck’, liep het paar de trap naar de ingang op en kon het paar het flessenscheepje, dat speciaal voor deze gelegenheid op slimme wijze gepresdenteerd was,  bewonderen. ‘Wij komen zeker een keer terug’, hadden zij vrijwilliger Wim Pelser beloofd. Wim gaf hen nog de tip: ‘denk aan het afstapje’. Een historische gebeurtenis op een historische plek in Enkhuizen.

Logo Museumregistratie

Koning Willem-Alexander en Koningin Maximá hebben zojuist het flessenscheepje 'De Groene Draeck' bewonderd.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maximá hebben zojuist het flessenscheepje ‘De Groene Draeck’ bewonderd.

Het Flessenscheepjes Museum bevat op dit moment ‘s werelds meest omvangrijke collectie. De grote verscheidenheid van flessen en scheepstypen is uniek. Meer dan 1000 exemplaren, o.a. uit de vroege zeilvaart en de V.O.C.-tijd. maar ook van de visserij, de walvisvaart en het reddingswezen.
Een doorlopende videopresentatie laat zien hoe het mogelijk is dat een scheepje in de fles terecht komt.

Ook zijn er thema-exposities te bezichtigen, welke telkens een ander facet van de scheepvaart belichten of werken van bekende flessenscheepjesbouwers laten zien.

Voorgevel museum

Comments are closed.