Nieuwe Thematentoonstelling

Thematentoonstelling: Uit de nalatenschap van Louis Baekelmans.

Louis Baekelmans is geboren op 8 december 1930 in Merksem, België. Louis heeft de ambachtsschool doorlopen en is opgeleid tot ‘behanggarneerder‘. Vervolgens, in de eerste drie jaar na WO-II, heeft hij de opleiding gedaan tot ‘meubelgarneerder’. Nadat hij zijn opleidingen had voltooid, was er geen werk te vinden in zijn vakgebied. De mensen hadden, zo kort na de oorlog, andere prioriteiten voor het besteden van hun geld.

In 1950 moest hij op voor de dienstplicht, tijdens welke hij nog deel heeft uitgemaakt van het Belgische bezettingsleger in Duitsland. Na een tijdje in loondienst te hebben gewerkt, is Louis in 1952 als zelfstandig stoffeerder begonnen. In 1959 trouwde hij, met Lydia en op enig moment verhuisden zij naar Deurne, evenals Merksem, nu een deelgemeente van Antwerpen.

Wandelend door Antwerpen, het was in 1996, zag Louis in een winkel een bouwpakketje van de ‘Mayflower’ inclusief fles en voetje. Nadat het flessen van dit model naar zijn tevredenheid was gelukt, volgde het ‘Noormannenscheepje’ uit de zelfde reeks bouwpakketjes. Ook deze tweede ‘oefening’ lukte. Toen was het tijd voor een echt flessenscheepje en hij bouwde een tweemastpiratenschip. Weliswaar met een relatief grote halsopening, maar daar werd voor de afwerking maar een kasteel in geplaatst.

Louis is vele jaren lid geweest van ‘Welkom aan Boord’, de Nederlandse vereniging van flessenscheepjesbouwers. Ook is hij lid geweest van de Franse vereniging.

 

Louis heeft een prachtige, zeer gevarieerde, vloot flessenscheepjes gebouwd. Een grote diversiteit aan scheepstypes, flessen, voetstukjes, grote modellen, kleine modellen, staande en liggende. Een groot deel daarvan is te bewonderen in de thematentoonstelling.

Louis Baekelmans is in april 2017 overleden.
(Bron: Hans de Haan, voorzitter van ‘Welkom aan Boord’)

De tentoonstelling loopt tot en met april 2019.