Nieuwe Thematentoonstelling

 

 

Thema tentoonstelling:  Bob de Jongste 

Vanaf januari van dit jaar is er in het Flessenscheepjes Museum een nieuwe thematentoonstelling te bewonderen.
Via Hans de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Flessenscheepjesbouwers en Verzamelaars(“Welkom aan Boord”), zijn er een 20-tal flessenscheepjes in bruikleen gekregen uit de nalatenschap van wijlen Bob de Jongste (1917-2013).
De tentoongestelde flessenscheepjes zijn deels door Bob de Jongste zelf gemaakt en deels door hem verzameld tijdens zijn zakenreizen over de wereld als KLM-medewerker en later als exportmanager voor een Amerikaans bedrijf. De verzamelde flessenscheepjes komen uit Japan, Engeland, Duitsland, India, Italië, de VS en Nederland.
Bob de Jongste heeft zich altijd ingezet voor het niet verloren laten gaan van de oude zeemanshobby: het bouwen van scheepjes of objecten in flessen en heeft zelf een grote bijdrage geleverd door er meer dan 400 te bouwen.
Door een onwaarschijnlijk gebeuren heeft Bob de Tweede Wereldoorlog overleefd. In 1944 werd hij gearresteerd door de Gestapo. Op beschuldiging van “spionage en pilotenhulp”, werd hij ter dood veroordeeld, maar door een fout bij de Duitse administratie werd het vonnis nooit uitgevoerd en werd hij op 27 april 1945 door de Russen uit de gevangenis van Brandenburg-Görden bevrijd.

De tentoonstelling over de hobby van deze bijzondere man duurt tot eind juni 2018.